Då var det torsdag igen och som vanligt har veckan gått fort. Efter en stökig dag på jobbet åkte jag och vattnade hos mina föräldrar. Dom är på Kanarieöarna och har varit där sen den 1 december och kommer hem den 13 februari. Jag är inte alls avundsjuk, tänk så jobbigt med bara sol och bad i 2,5 månader.... Och ingen stress å måsten... Näe fi tusan ;-)


I tisdags hade vi Rimmad kokt torsk med senapssås, kokt potatis och gröna ärtor.

600 g torskrygg
1 1/2 msk salt
2 tsk strösocker
5 dl vatten
Blanda salt och socker med vattnet och rör om så att det löser sig. Lägg fisken i saltlagen, låt den ligga i lagen 1 timme.
Sätt ugnen på 125°C. Lägg torsken i en ugnssäker form. Sätt den mitt i ugnen ca 15 minuter, tills innertemperatur är 56°C.
Sen igår skulle det enligt matsedeln stått falukorv och mos på bordet men då vi bara var två som åt i tisdags blev det mycket fisk och potatis över. Så det blev fiskpudding:
jag blandade 400 g kokt torsk, 4 dl potatis, 1,5 dl sås och 1 dl ärtor till en grovmosad röra. Sen blandade jag i 1 dl grädde, tre ägg och salt och peppar. Häll allt i en ugnsform och baka i ugn 225 grader 20 min, tills fiskpuddingen har stannat och fått fin färg. Smält smör serveras till detta. Riktigt gott

Torsdag = Gulaschsoppa med varma mackor.
400 g biff eller färs
2 gula lökar
2 stora, röda paprikor
1 tsk sambal oelek
2 klyftor vitlök
0,5 tsk spiskummin
4 msk tomatpuré
1 l vatten
4 msk oxfond
3 stora potatisar
1 krm cayennepeppar
0,5 tsk paprikapulver
Skär biffen i små tärningar (tips, tärna köttrester och frys in så har du färdigt kött till soppa eller gryta). Finhacka lök, paprika och vitlök.
Bryn köttet i lite rapsolja. Tillsätt därefter grönsakerna. Salta och peppra. Tillsätt resten av kryddorna och tomatpurén i grytan.
Häll i vattnet samt oxfonden. Lägg på lock och låt koka sakta i 15 minuter.
Skär potatisen i mindre tärningar. Ha i potatisen och koka under lock i 20 min.
Serveras med en klick gräddfil och bröd med ost.

fisk,
laga,
recept,
soppa,
torsk,
Kommentera